VEDPANNA, VÄLJA RÄTT

vedpanna

VILKEN VEDPANNA SKALL JAG VÄLJA?

Det kan kännas som en djungel av vedpannor när man står i valet inför en ny. Alla tillverkare har sina egna unika funktioner och egenskaper inbyggda i sina vedpannor. Ofta är det dessutom ganska stor skillnad på en modern vedpanna jämfört med en äldre, den tidigare kanske inte hade ackumulatortank medans en nyare kräver det. 

DIMENSIONERING AV VEDPANNA

Vad vi på Effecta tycker är viktigt i valet av vedpanna är att dimensioneringen och funktionen blir rätt. Om vi börjar med dimensioneringen så finns det ofta storlekar på normala villavedpannor mellan 25-60kW. En modern vedpanna som har ett rejält utrymme för ved brukar normalt sett brinna i 3-4 timmar på ett inlägg och ifall vedanläggningen är rätt dimensionerad så skall ett inlägg per dygn räcka förutom möjligen de allra kallaste dagarna på året då man kan behöva stödja med ytterligare ett mindre inlägg. Eftersom man vet pannans uteffekt och antalet timmar den brinner (beroende på vedvolymen som ryms i eldstaden) så kan man räkna ut hur mycket energi totalt sett ett inlägg ved ger i värme till huset.

Exempel:
• 35kW vedpanna (ex. Effecta Lambda II 35, brinner 3.5 timmar per inlägg) ger 35kW x 3.5 timmar = 122.5kWh
• 60kW vedpanna (ex. Effecta Lambda II 60, brinner 3.5 timmar per inlägg) ger 60kW x 3.5 timmar = 210kWh

Ifall man tidigare eldat med ved så finns oftast en uteffekt på den tidigare pannan och det kan då vara möjligt att räkna ut ungefär hur många timmar per dygn som den eldades för att hålla huset varmt. Den tidigare pannan eldades troligen på ett annat sätt med fler mindre ilägg ved om den inte hade ackumulatortankar, det är dock det totala antalet brinntimmar man vill åt för att sedan med hjälp av pannans uteffekt räkna ut vilken storlek som är rätt för huset. Vi på Effecta hjälper gärna till att rådgöra vilken storlek som är rätt för ert hus.

Förenklade dimensioneringar:

• Bra till normalisolerat hus 100-250kvm = 35kW
• Normalisolerat hus 250-400kvm = 60kW

Med de förenklade dimensioneringarna så stämmer det oftast, det finns dock många faktorer som spelar in i form av isolering och byggstandard. Det är därför alltid bäst att skapa sig en bra kunskap om hur mycket energi som tidigare gått åt för att värma just ert hus när du väljer vedpanna.

ackumulatortank vedpanna

ATT VÄLJA RÄTT ACKUMULATORTANK

När man väl hittat rätt storlek på vedpanna så skall även rätt storlek av ackumulatortank väljas till vedpannan. Ackumulatortanken är hjärtat i systemet där all energi lagras tills den skall användas i form av värme till huset och varmvatten till dusch och övriga tappställen. Det som är viktigt är att dimensionera ackumulatortanken efter storleken på vedpannan man valt.  

DIMENSIONERING AV ACKUMULATORTANK

Ackumulatortanken skall kunna ta emot energi som skapas när vedpannan eldas. En större panna med stor vedvolym kräver därför en större volym ackumulatortank än en mindre. Återigen är det enkelt att räkna ut hur mycket volym som krävs: 

Exempel:

Att värma en liter vatten en grad ger en energiåtgång på 0.0012 kW. Vid valet av panna kunde vi se att en Effecta Lambda II 35kW ger 122.5kWh per inlägg och en Lambda II 60kW ger 210kWh per inlägg. 

Beräkningsexempel:


• 1500 liter ackumulatortank: För att höja tanken från 40 grader (snittemperatur i tanken när man börjar elda) till 85 grader (temperatur vid avslutad eldning) så skall hela volymen höjas 45 grader. 1500 liter x 45 grader x 0.0012 energiåtgång per grad ger då: 81kW. En Lambda 35kW värner därför enkelt 1500 liter vatten 45 grader på ett inlägg även om huset under tiden eldningen pågår förbrukar energi.


• 3000 liter ackumulatortank: För att höja tanken från 40 grader (snittemperatur i tanken när man börjar elda) till 85 grader (temperatur vid avslutad eldning) så skall hela volymen höjas 45 grader. 3000 liter x 45 grader x 0.0012 energiåtgång per grad ger då: 162kW. En Lambda 60kW värner därför enkelt 3000 liter vatten 45 grader på ett inlägg även om huset under tiden eldningen pågår förbrukar energi.

Det är väldigt sällan fel att använda en för stor ackumulatortank. Det finns dock oftast andra begränsningar såsom platsbrist.

Förenklade dimensioneringar av ackumulatorvolym till Effecta vedpannor:

• Effecta Lambda II 35kW vedpanna: 1500-2500 liter ackumulatorvolym.
• Effecta Lambda II 60kW vedpanna: 3000-6000 liter ackumulatorvolym.

 

funktioner vedpanna

VIKTIGA FUNKTIONER, VEDPANNA

LAMBDASTYRNING

En modern vedpanna är idag Lambdastyrd, runt om i Europa och Nordamerika är det ett krav för de flesta marknader att vedpannan har en lambdastyrning. I Sverige är våra regler än så länge ganska låga när det gäller hälsoskadliga utsläpp och det är därför fortfarande tillåtet att installera vedppanor utan Lambdastyrning. Vi på Effecta har haft lambdasond som standard i våra pannor sedan 2005 och är mer än övertygade över funktionen det ger en användare. Förutom att vedpannan brinner väldigt rent så ökar verkningsgraden markant över året. Enklast kan man förklara att alla de fina verkningsgradssiffror som visas på produkterna i säljmaterial faktiskt efterlevs i verkligheten även när vedpannan är installerad hemma hos dig. Det är inga större problem att få en verkningsgrad på ett papper från ett testinstitut som säger att en vedpanna utan lambdasond är nästan lika effektiv som en vedpanna med lambdasond. Förklaringen till detta är enkel; vid ett verkningsgradstest så har man helt perfekt ved som är identisk vid en eldning till en annan. Alltså ställs pannan in för att bränna just den veden på ett perfekt sätt. Det vi vet efter att ha arbetat med vedpannor sedan 1982 är att en vedhög hemma vid huset oftast innehåller olika vedslag och olika fukthalter. Det är just då en Lambdasond gör en väldigt stor skillnad. Vår bedömning är att en vedpanna med respektive utan lambdastyrning har en verkningsgradsskillnad på cirka 10-15% i ett verkligt pannrum med normalt blandad ved.   

SHUNTAUTOMATIK

En shuntautomatik är en automatiserad kontroll av husets värme. Just en shuntautomatik gör stor skillnad i husets inomhusklimat och temperatur. Förutom skillnaden i komfort ökar den systemverkningsgraden markant på ett vedsystem. Ett vedsystem varierar mycket i temperatur i ackumulatortankarna mellan eldningarna, innan en eldning påbörjas så är ofta tanken nere kring 50 grader. Efter att eldningen är slut så är ofta tanken uppe i 85 grader. Ifall en shuntventil då står i samma läge varierar framledningstemperaturen markant. Du kanske tänker att det gör inte mig något för vi har nya termostater på elementen, det är dock inte lösningen på problemet, termostateran kommer givetvis att stänga elementet när rummet är i rätt temperatur men det skickas fortfarande runt en alldeles för hög temperatur (om det är varmt i tanken) än vad som krävs, den energi avgår i förluster vid fel tillfällge. Nyckeln till en hög systemverkningsgrad är att energin skall stå still i ackumulatortankarna så länge som möjligt. Energin skall helt enkelt användas när behovet finns och resten av tiden stå still i tankarna. I våra Effecta Lambda vedpannor finns inbyggd kontroll av shuntautomatik, den ingår i priset, det enda som behövs kompletteras med är innegivare, utegivare och en motor. Eftersom vi redan inkluderat styrningen i vedpannan så blir kostnaden för en mycket effektiv och bekväm shuntautomatik mycket billig. Man kan sedan välja mellan att kontrollera husets värme utifrån utomhustemperaturen, rumstemperaturen eller dem båda i kombination. Det går även att styra temperaturen så att man sänker de dagar och tider huset är tomt. Smart, enkelt och med bästa verknignsgrad.

FLÄKTSTYRD FÖRBRÄNNING

Numera är alla vedpannor med bra funktion fläktstyrda, det finns två typer av fläktkontroller. Den ena är att fläkten sitter i vedpannans eldstad och kallas då tryckande fläkt. Just tryckande fläkt är en äldre typ av fläktkontroll på vedpannor, nackdelen med tryckande fläkt är att den skapar ett övertryck i eldstaden. Med ett övertryck i eldstaden är det lätt att rök läcker ut när pannan åldras och packningar blir något otäta, det är även svårt vid påfyllning av ved med ett övertryck i eldstaden eftersom det då gärna vill ryka ut i pannrummet. Det andra tillvägagångssättet med fläktstyrning av vedpannor är en sugande fläkt som sitter efter pannans konvektionsdel, den skapar då ett undertryck igenom pannan vilket ger en stabilare och mer kontinuerlig ström av luft som sedan blir gaser. Man slipper även problem med inrykning vid påfyllning sålänge pannan har ett välutformat förbigångsspjäll eller förbigångspassage. Alla Effecta vedpannor har sugande fläkt och en förbigångspassage ovanför luckan som suger in eventuell rök som vill ut ur luckan vid tändning och påfyllning av ved. 

SOTNING

En vedpanna kräver rengöring och skötsel för att bibehålla en bra verkningsgrad. Det är knappast en överraskning för oss att kunder inte vill sota sin panna mer än nödvändigt, det dock väldigt viktigt att det görs så att pannans funktion och verkningsgrad bibehålls. För att förlänga sotningsintervallet av vedpannan finns det olika saker att tänka på, dels är det pannans utformning, man vill undvika liggande (horisontella) rökgaskanaler eftersom dessa snabbt byggs upp med aska som faller ned och blockerar en del av kanalen. Alla rökgaskanaler i en Effecta vedpanna är därför stående. Vi har dessutom en smart funktion på alla våra Effecta Lambda II vedpannor som är inkluderat i priset där pannans konvektionsdel (värmeväxlaren) skrapas varje gång luckan öppnas för att fylla på ved inför en eldning. I verkligheten utökas då sotningen från var tioende eldning till 2-3 gånger per år vid normal användning. 

Effecta Energy Solutions AB
Västra Rågdalsvägen 21
434 99 Kungsbacka
+46 (0)300-223 20
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Vi söker personal

Är du vår nya medarbetare?

Nyfiken? Klicka här!